El Port de Barcelona rehabilita l’edifici de Portal de la Pau

Información
Puertos 28 Octubre 2015
social youtube xornalgalicia   feed-image

Inaugurat l’any 1907, va ser estació marítima de passatgers, seu corporativa del Port i ara esdevindrà un port center per donar a conèixer l’activitat portuària

El Consell d’Administració del Port de Barcelona ha aprovat avui iniciar el procés de licitació de la rehabilitació de l’edifici de Portal de la Pau. L’obra consisteix en els treballs de reforma completa de l’edifici, tant en arquitectura com en instal·lacions, així com la reurbanització de l’espai situat al nord. Els treballs tindran un termini màxim de 21 mesos.

Amb aquesta rehabilitació integral, el Port de Barcelona recupera la seva seu institucional i crea un nou espai públic. L’edifici esdevindrà un

port center, és a dir, un centre d’interpretació que donarà a conèixer els diferents àmbits de l’activitat portuària als ciutadans i visitants. La reforma de l’edifici té un pressupost inicial d’11 milions d’euros.

Un edifici històric

L’edifici de Portal de la Pau va ser inaugurat el mes de juny de 1907 com a estació marítima de passatgers. És un edifici de planta rectangular, de 50 metres de longitud per 20 metres d’amplada, aixecat perpendicularment a la línia de moll, entre els molls de Drassanes i de Bosch i Alsina (moll de la Fusta). S’ubica just al final de La Rambla, on havia estat l’antiga porta de la Pau de la muralla barcelonina i on atracaven aleshores els vaixells que connectaven regularment Barcelona amb les Illes Balears i altres destinacions.

L’estació marítima es va estructurar en dues parts: la planta baixa, dedicada a la recepció de viatgers, i el primer pis, ocupat pel restaurant Mundial Palace. Les façanes i les parts exteriors de l’edifici van ser projectades en un estil que recorda els palauets europeus de la segona meitat del segle XIX.

L’any 1911 es va construir la gran Estació Marítima Internacional al moll de Barcelona (on avui es troba el World Trade Center) que va passar a realitzar la funció de terminal de passatgers. En conseqüència, l’any 1918, l’edifici va abandonar la seva funció original i va esdevenir la seu de la Junta d’Obres del Port de Barcelona (l’ens que aleshores gestionava el territori portuari).

Durant la Guerra Civil espanyola, l’enclavament va ser intensament bombardejat i la seva seu també va patir l’efecte de les bombes. Un cop acabada la guerra, el 1940, es van fer unes obres completes de restauració que en van modificar encara més l’aspecte original, tant l’interior com l’exterior.

La reforma que ara es portarà a terme recuperarà la volta que coronava la sala central de la primera planta de l’edifici, on a principis del segle passat hi havia el restaurant Mundial Palace. Quan l’edifici

de Portal de la Pau va esdevenir la seu del Port, aquesta dependència va passar a ser la Sala del Consell d’Administració. La volta va ser eliminada durant les obres de reforma de 1940, que van afegir una segona planta a l’edifici

{jcomments on}