Imprimir
Categoría de nivel principal o raíz: Especiales
Categoría: Puertos

El Port de Barcelona estableix un procediment electrònic per declarar els pesos dels contenidors pel conveni SOLAS

Información
Puertos 10 Marzo 2016
social youtube xornalgalicia   feed-image

Barcelona és el primer port de l’Estat espanyol que enllesteix un document d’aquest tipus per adaptar-se a la nova regulació

El Port de Barcelona ha desenvolupat un document que estableix el procediment electrònic per a la comunicació dels pesos verificats dels contenidors per tal de donar resposta a la modificació del conveni SOLAS (Safety Of Lives At Sea) que, a partir de l’1 de juliol de 2016, exigirà la verificació del pes dels contenidors plens abans de ser embarcats.

 

El document creat pel Port de Barcelona inclou els intercanvis documentals necessaris per transmetre el pes verificat des de l’expedidor/carregador al consignatari, i des d’aquest a la terminal. En el document es contempla un escenari en el qual el pes verificat es transmet des de l’expedidor al consignatari i d’aquest a la terminal, i altres escenaris en els quals el pes verificat s’hagi d’obtenir a la terminal o que calgui la intervenció d’un tercer que verifiqui el pes per indicació del responsable de la seva obtenció. Aquest procediment només s’aplica als contenidors plens que accedeixin al Port de Barcelona per a ser embarcats.

Sota el títol ‘Procediment de comunicació del pes brut verificat dels contenidors entres les parts implicades’, el document està disponible a la pàgina web del Port de Barcelona per a la seva consulta a l’adreça: http://content.portdebarcelona.cat/cntmng/d/d/workspace/SpacesStore/7e95ba62-c5e8- 47c7-91bf-3ee95f88749f/ProVGMv10.pdf

El de Barcelona és el primer port de l’Estat espanyol que enllesteix un procediment d’aquest tipus per adaptar-se a la nova regulació. A més de complir amb el requeriment del conveni SOLAS, l’objectiu de l’enclavament català amb la publicació d’aquest document és facilitar a la resta d’implicats en el procés de pesatge una guia que especifiqui els detalls de com caldrà comunicar els pesos verificats perquè serveixi de referència a l’hora d’efectuar els desenvolupaments informàtics necessaris per posar-ho en pràctica. Cal destacar que el Port de Barcelona rep diàriament una mitjana de 1.700 contenidors plens.

SOLAS

El conveni SOLAS és considerat el més important de la Organització Marítima Internacional (OMI). El seu objectiu principal és establir normes mínimes relatives a la construcció, l’equip i la utilització dels vaixells, compatibles amb la seva seguretat.

L’esmena a la regulació 2 del Capítol VI del conveni SOLAS es va produir com a resposta, entre d’altres, a l’accident del portacontenidors MSC Napoli al 2007. Aquest vaixell va perdre bona part de la seva càrrega degut a que navegava amb un pes superior a l’estipulat perquè gran part dels contenidors que transportava van ser declarats amb pesos inferiors als reals. Aquest fet, unit a les males condicions meteorològiques, van fer que la nau escorés i la càrrega caigués al mar.